Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum
Begraven in de kerk

Begraven in de kerk

Begraven in de kerk

Voor 1828 mocht men in de kerk begraven worden. Na 1828 was dit, dankzij een ooit door Napoleon geïnitieerde wet op de lijkbezorging verboden. Dit vanwege hygiënische redenen. Het gezegde “rijke stinkers”behoeft hier derhalve geen uitleg.

Zoals op deze website onder het kopje “Geschiedenis Adriaan Geerts Wildervanck”al te lezen viel, zijn Adriaan Geerts Wildervanck op 5 December 1661 en zijn vrouw, eveneens gestorven in December 1661, begraven in de toen nog niet gereed zijnde kerk. Daarnaast is op deze website onder het kopje “Geschiedenis/Predikanten”de nog steeds in de kerk liggende grafsteen uit 1573 beschreven, van de eerste dominee Omius Oomkens.

Het wapen van Oomkens
Het wapen op de steen van Oomkens.

In 1846 zou de grafkelder van de familie Forsten zijn geopend maar hiervan is geen grafsteen teruggeplaatst in de kerk. Wel is op een van de kerkbanken het wapen van de familie Forsten aangebracht.
In het gemeentehuis van Veendam is in de raadzaal een glas in lood raam met dit wapen van Forsten. Deze is geplaatst omdat Forsten van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van Veendam en Wildervank.

Uit onderzoek van verschillende bronnen komt naar voren dat, Jan Harmens Forsten een belangrijk persoon is geweest,. Hij was namelijk wedman. Dit was een gerechtsdienaar in de rechtstoelen in  het Oldambt.die in de 17e en 18e eeuw assisteerde bij de rechtszittingen, delinquenten arresteerde, boedelinventarissen opstelde en andere administratieve werkzaamheden verrichtte. Daarnaast was hij lidmaat in de Nederlands Hervormde kerk  van Wildervank ten tijde van de bestuurlijke separatie van Veendam en Wildervank. En was derhalve een tijdgenoot van de eerste dominee Omius Oomkens.
Bron ; Ledematen Provincie Groningen . Nieuwe Groninger Encyclopedie, 1702-1854 transcriptie Henk Boon en René Middel.
Bron; Wikitree

Auteurs: Fenna Pomp en Lukas Boerhave
16-05-2023